Het voorjaar van 2023 is vooral nat, wat een enorm contrast met het gortdroge vorige voorjaar!
Begin mei kwam de dagtemperatuur voor het eerst sinds een half jaar boven de 20 graden, wat uitzonderlijk is, en vervolgens vindt er nu een ware groen-explosie plaats.
Het belooft een vruchtbaar groeiseizoen te gaan worden. VTV Schaarsbergen wenst alle tuiniers veel tuinierplezier en teeltsuccesen toe.
Over het slot op het toegangshek hebben leden per email bericht ontvangen (de Nieuwsflits van 13 november 2022)
In aansluiting op hun jaarlijkse Grote IJsheiligenmarkt, houdt BTV Elderveld nog tweemaal op zaterdag een Moestuin Plantjesverkoop. Op 20 mei van 10.00 tot 13.00 uur, en op 27 mei van 10.00 tot 12.00 uur.
11, 12, 13, 14 én 15 mei zjin de naamdagen van de IJsheiligen:
St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius, St. Bonifatius en de heilige Sofia. Dus is 15 mei voor de moestuinier pas echt de grote start van het seizoen, want jonge en vorstgevoelige plantjes kunnen nu zonder veel gevaar voor nachtvorst buiten worden uitgeplant.
Te koop zijn vele biologisch opgekweekte moestuinplantjes, stekjes, struikjes, zaden en allerlei overige tuinbenodigdheden.
BTV Elderveld aan het Hannesstraatje 2a te Elderveld, Arnhem. Meer informatie vind je op hun website:
Op 10 januari werd de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering gehouden, leden hebben daarvan per email een verslag ontvangen.
Vooruitkijkend: Op zaterdag 3 juni houden we de Voorjaarsklusdag waarop we een paar uurtjes gezamenlijk wat klussen aanpakken op ons volkstuincomplex.
Vele handjes maken licht werk, je aanwezigheid wordt gewaardeerd, en het is gezellig!
De Najaarsklusdag is op zaterdag 9 september, en die wordt traditioneel afgesloten met het Oogstfeest. Om alvast in je agenda te noteren dus!
Vanwege verplichte wisselteelt mogen aardappelen in 2023 alleen worden geteeld in Vak D van het Wisselteeltschema.
Ook vragen we je om door te geven aan de secretaris dat je aardappelen gaat telen.
Via een WhatsAppgroepje kunnen we elkaar waarschuwen als de gevreesde Coloradokever gesignaleerd wordt.
Lekker in de vrije natuur en frisse buitenlucht het land bewerken en je eigen onbespoten groentes kweken, wat een gezonde hobby! zou je denken, en dat is natuurlijk ook zo...
Maar toch zijn er ook bij het volkstuinieren wat "beroepsrisico's" om zeker rekening mee te houden.
over gezond en veilig tuinieren.
Bij VTV Schaarsbergen is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen écht niet toegestaan om ongedierte, plantenziekten of onkruid te bestrijden.
Twijfel je of een middel is toegestaan, bespreek dit dan openlijk, zo kunnen we tot een praktisch protocol komen.
Soms is het immers gewoonweg niet duidelijk of een "middeltje uit het tuincentrum" wel gewenst is, om te gebruiken in een moestuin midden in een natuurgebied.
Mechanische bestrijdingsmiddelen, zoals muizenvallen, zijn uiteraard wel gewoon toegestaan. (Pijl en boog, ook...)
Leden ontvangen belangrijk verenigingsnieuws per email, de VTV Nieuwsflits.
Bij VTV Schaarsbergen kunnen leden in alle opzichten meepraten en meedenken aan "het grote plaatje". Dus heb je ideeën, suggesties of vragen, laat het weten.
We zijn een gevarieerde club mensen, divers en inclusief, en dat vinden we leuk én belangrijk. Daarom willen we ook dat volkstuinieren voor iedereen betaalbaar is.
Als tuinlid met een minimuminkomen ontvang je 50% korting op het onderdeel tuinhuur van de jaarlijkse contributiekosten.
De Vereniging, dat zijn wij allen samen. Graag houden we de gevleugelde uitspraak van een groot man levend:
Zaterdag 20 mei van 10.00 tot 13.00 uur: IJsheiligen Moestuin Plantjesverkoop bij BTV Elderveld, Hannesstraatje 2a, 6843 NV Elderveld Arnhem
Zaterdag 27 mei van 10.00 tot 12.00 uur: IJsheiligen Moestuin Plantjesverkoop bij BTV Elderveld
Hieronder vind je Tuinrecepten uit het kookboekje "Van Kemp naar Keuken", wat ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van VTV Schaarsbergen in kleine oplage werd gedrukt.
Met recepten van de tuinleden van 2010.
SOEPEN
thaise pompoensoep
uiensoep
tuintomatensoep met ballen
TUSSENDOOR OF VOORAF
tomaat met pesto en geitenkaas
HOOFD- EN BIJGERECHTEN
prei-komkommerschotel
groentefantasie
komkommer achar
zomerse bietensalade en frambozenazijn
gado gado
wraps met capucijners
preitaart
courgetteschotel
pasta met kruiden en blauwe kaas
bloemkool en broccoli schotel
pasta primavera
witte koolschotel
curry met spruiten en gehakt
capucijnerschotel
spruitjes ovenschotel
boerenkool met kaas
andijvie stamppot
snijbiettaart
groene asperges met gerookte zalm en aardappelsalade
LEKKER ZOET
snoepjes uit eigen tuin
pompoenjam
THAISE POMPOENSOEP
Ingrediënten
1 ui
geraspte verse gember (hoeveelheid naar smaak, mag je ook weglaten)
1 eetlepel thaise rode currypasta (de sterkte van een currypasta
varieert per merk, proef en voeg naar smaak extra currypasta toe)
1 geschilde pompoen in stukken
halve liter groenten- of kippenbouillon
blik kokosmelk (400 ml)
Bereiding
Roerbak de ui in een pan en voeg de gember en currypasta toe.
1 tot 2 minuten roerbakken tot de heerlijke geuren vrijkomen.
Voeg de stukken pompoen en de bouillon toe en breng aan de kook.
Laat 15 minuten op laag vuur koken tot de pompoen zacht is.
Even laten afkoelen en pureren tot een gladde soep.
Kokosmelk toevoegen en op smaak maken met zout en peper.
Warm nog even door.
Voor de liefhebbers; garneer de soep met verse korianderblaadjes.
[naar boven]
UIENSOEP
Ingrediënten
500 gr uien (dat mogen ook rode zijn)
boter
25 gr bloem
1,25 liter bouillon (bijvoorbeeld van blokjes)
peper
150 gr gruyère (of een andere pittige kaas)
half stokbrood
Bereiding
Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Fruit de uiringen in boter in een
hapjespan. Voeg de bloem toe en goed doorroeren.
Maak intussen in een soeppan de bouillon klaar.
Doe het uienprutje bij de bouillon, weer goed doorroeren.
Laat de soep ca. 10 minuten zachtjes koken. Maak de soep af met wat
peper.
Snijd de kaas in reepjes. Snijd het stokbrood in stukken.
Leg onderin de soepkommen of soepborden wat stokbrood en leg
hierop wat kaasreepjes.
Verdeel vervolgens de uiensoep over de soepkommen of borden.
[naar boven]
TUINTOMATENSOEP MET BALLEN
met zongerijpte trostomaten
Ingrediënten, voor een pan vol soep
3 kg rijpe trostomaatjes
1 kleine courgette, in stukjes gesneden
1 pot krachtbouillon met stukjes kip
250 gr half-om-half gehakt, aangemaakt met een ei en kruidenpaneer
1 ui, gesnipperd, een paar teentjes knoflook, gesnipperd
50 gr boter, een scheut zonnebloemolie
zwarte peper en zeezout
handvol fijngesneden paarse en kaneelbasilicum, krul- en platte
peterselie
Bereiding
Snij een paar tomaatjes in stukjes voor het sap, en doe ze in een
kookpan op hoog vuur. Voeg een theelepel zout toe en de rest van de
tomaten.
Roer en plet de tomaten tot ze ondergedompeld zijn in hun eigen sap
en laat ze dan in minstens drie kwartier zachtjes gaarkoken.
Draai ondertussen grote soepballen van het gehaktmengsel.
Verhit olie in een bakpan en bak de balletjes bruin en gaar in 10
minuten.
Kook de courgette met wat water in 10 minuten zacht en pureer met de
staafmixer.
Plaats een vergiet boven een grote soeppan en stort de gare tomaten
door het vergiet. Roer in de brij en laat uitlekken. Zet de pan op een
laag vuur.
Roer de courgette-puree door de soep en schep de ballen erbij.
Verwarm de boter in een pannetje en bak de ui en knoflook met flink
veel zwarte peper een paar minuten tot ze glazig zijn.
Doe er de kippenbouillon bij en de verse basilicum en peterselie, en
breng het geheel aan de kook.
Voeg dit toe aan de pan met tomatensoep, en laat die dan nog 5
minuten zachtjes doorkoken.
Zet dan het vuur uit en laat de soep een kwartiertje bekomen.
[naar boven]
VOORAFJE MET TOMATEN
Ingrediënten
geitenkaas of mozzarella
tomaten
pesto
basilicum
Bereiding
Plakjes geitenkaas en plakjes tomaat om en om leggen op een wit
bordje.
Daar wat pesto over uitsmeren. Naast het geheel een takje basilicum
leggen.
[naar boven]
SCHOTEL MET PREI EN KOMKOMMER
Ingrediënten voor 4 personen
400 gr prei
30 gr boter
halve middelgrote komkommer, geschild
zout en versgemalen peper
1 eetlepel vers citroensap
1 eetlepel slagroom
1 eetlepel gehakte verse peterselie
Bereiding
Het samenspel van smaken, kleuren en structuren is prachtig in dit
recept.
Was de prei grondig. Snij elke prei in de lengte doormidden en daarna
overdwars in drieën. Snijd ze tenslotte in de lengte in reepjes.
Verhit de boter in een grote koekenpan op een matig vuur. Doe er de
reepjes prei in en fruit ze zacht tot ze gaar zijn, ongeveer 10 minuten.
Regelmatig omscheppen. Zet ze dan even weg.
Halveer de komkommer in de lengte en schep er met behulp van een
lepel het zaad uit. Snijd de komkommer overdwars in plakjes. Breng
een pan gezouten water aan de kook en blancheer hierin de plakjes
komkommer in ca. 30 seconden. Afgieten en droogdeppen.
Schep de plakjes komkommer om met de reepjes prei in de koekenpan
en zet de pan op een matig vuur.
Bestrooi alles naar smaak met zout en versgemalen peper en schep er
de slagroom door. Schud de pan af en toe tot de room verdampt is.
Sprenkel er citroensap over en schep de peterselie er door. Proef, en
zonodig nog verder op smaak brengen met zout en peper.
[naar boven]
GROENTEFANTASIE
Een ode aan de gulheid van de natuur!
Ingrediënten, naar eigen smaak en behoefte
maïs, biet, wortel, jonge andijvie en jonge knolvenkel
citroen
diksap
ahornsiroop
zout
verse tuinkruiden (bieslook, basilicum, peterselie, munt, citroenmelisse,
oregano,..)
olie
komkommerkruidbloemen en goudsbloemen
Bereiding
Kook de maïskolf gaar, laat wat afkoelen en schraap de maïs eraf met
een mes.
Snijd de wortel(en) in plakjes en kook ze in een ietsiepietsie vocht op
klein vuur gaar.
Giet het vocht af in een kommetje. Laat de plakjes afkoelen.
Snijd de biet(en) in plakken en kook ze op klein vuur gaar in het
wortelvocht.
Giet het vocht af in een glas en drink het op.
Laat de bietplakken wat afkoelen en snij ze dan in reepjes of stukjes
o.i.d.
Meng in de saladeschaal citroensap, diksap, ahornsiroop, zout, verse
kruiden en olie.
Schep hierdoor de klein gesneden knolvenkel en de fijngesneden
andijvie.
Voeg ook de maïs, wortel en biet toe.
Garneer met de eetbare blauwe bloemen van het komkommerkruid en
de eetbare oranje bloemblaadjes van de goudsbloem.
[naar boven]
KOMKOMMER ACHAR (HIMALAYA)
Ingrediënten voor 2 à 3 personen
1 rijpe komkommer
1 eetlepel (mosterd-)olie
1 theelepel fenegriekzaad
1 halve theelepel zout
1 halve theelepel kunjit (geelwortel)
1 groene chilipeper
1 halve eetlepel sesamzaad
1 citroen
Bereiding (bereidingstijd 20 à 25 minuten)
Snij de komkommer in langwerpige stukjes (ca. 5cm x 1,5cm x 0,7cm).
Wrijf de stukjes goed in met het zout en zet ze apart (ca. 10-15
minuten).
Rooster het sesamzaad en maak er poeder van (m.b.v. een vijzel).
Snij chili en citroen, meng de sesam, chili, zout, kunjit en citroen tot
een pasta.
Laat de komkommer stukjes uitlekken en vermeng ze met de pasta.
Verhit de olie tot boven 100 graden en bak de fenegriekzaadjes.
Als de fenegriekzaadjes beginnen te 'springen' zijn ze klaar.
Giet de olie met het zaad over het gerecht en serveer met rijst of brood.
[naar boven]
FRISSE ZOMERSE BIETENSALADE
MET FRAMBOZEN-AZIJN
Wij hebben in onze tuin bietjes van de soort Chioggia. Ze zijn niet zo
donkerrood als de gewone biet, maar rose-wit gestreept van binnen.
En lekker zoet. Maar met gewone bietjes kan dit gerecht natuurlijk ook.
Eenvoudig te maken. De hoeveelheden zijn gemakkelijk aan te passen
aan de hoeveelheid salade die je wil maken.
Ingrediënten
voor de salade:
bietjes
appel
bieslook (of ui of bosui)
voor de dressing:
azijn (frambozenazijn smaakt hier goed bij)
olie
zout
Bereiding
Was de bietjes en kook ze in zijn geheel. Ze hoeven niet heel zacht te
zijn, beetgaar mag ook.
De kooktijd hangt af van de grootte van de bietjes. Even prikken.
Maak een dressing van olie, frambozenazijn en wat zout en knip daar
verse bieslook door (of snij een uitje fijn).
Appel(s) schillen, in kleine blokjes snijden en door de dressing roeren.
Gekookte bieten van hun velletje ontdoen, in blokjes snijden en bij de
appel doen.
Even laten intrekken. Smaakt goed bij gebakken aardappels uit eigen
tuin, of puree.
ZELF FRAMBOZEN-AZIJN MAKEN
Frambozenazijn is te koop in de grotere supermarkt. Je kan je azijn zelf
een frambozensmaak geven.
Neem een flinke pot, goed schoon, met goed afsluitbaar deksel.
Vul de pot voor ongeveer de helft met gewassen frambozen, afvullen
met een gewone natuurazijn. Wegzetten gedurende ongeveer twee
weken, iedere dag even schudden.
Daarna zeven (zonodig door een koffiefilter), zodat je een roodgekleurde
azijn overhoudt.
Giet die over in een schone pot of fles. Koel en donker wegzetten.
Zo kun je ook kruidenazijn maken, met bijvoorbeeld salie, rozemarijn,
dragon, bieslook, basilicum.
[naar boven]
GADO GADO
Ingrediënten voor 4 personen
300 gr rijst
1 kleine bloemkool in roosjes
250 gr gebroken sperziebonen
1 spitskool, schoon en in reepjes
1 bakje taugé (125 gr)
4 hardgekookte eieren, gepeld
1 bakje kant en klare satésaus (maar zelfgemaakte saus kan natuurlijk
ook)
en zoute pinda's grofgehakt
Bereiding (bereidingstijd ca. 30 minuten)
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Breng een grote pan water met wat zout aan de kook en kook hierin de
bloemkoolroosjes in 3-5 minuten beetgaar. Haal ze met een schuimspaan
uit de pan en kook de sperziebonen in hetzelfde water in 5-7
minuten beetgaar. Haal ze eruit met een schuimspaan en kook de
koolreepjes in hetzelfde water in 2-3 minuten beetgaar.
Schik de gekookte groenten en de taugé op een grote schaal.
Snijd de eieren in de lengte in kwarten en leg ze erbij. Verwarm de
pindasaus volgens de aanwijzingen op de verpakking en schenk deze
over de lauwe groenten en de eieren.
Bestrooi het geheel met de grofgehakte pinda's en serveer de witte rijst
er apart bij.
[naar boven]
WRAPS MET CAPUCIJNERS
Ingrediënten voor 4 personen
8 wraps
500 gram capucijners
200 gram rozijnen
1 pakje Danish Blue kaas
sap van 5 sinaasappels
Bereiding
Kook de capucijners beetgaar en snij de Danish Blue in stukjes.
Meng de capucijners met de kaas en de rozijnen.
Rol het mengsel in de wraps en leg ze in een ovenschaal.
Giet het sap over de wraps en laat het geheel 10 minuten in een
voorverwarmde oven stand 4 of 190 graden opwarmen.
[naar boven]
PREITAART
Ingrediënten
500 gr prei (of witlof)
pakje bladerdeeg (diepvries)
200 gr champignons
3 grote uien
100 gr gekookte schouderham
100 gr oude of licht belegen kaas
Bereiding
Prei met uien en champignons ca. 10 minuten fruiten, even laten staan
en dan vocht afgieten. Oven voorverwarmen op 200 graden.
Bladerdeeg laten ontdooien en de blaadjes los leggen.
Een ovenvaste schotel invetten met boter en het bladerdeeg hierin
draperen.
De in blokjes gesneden ham en kaas bij de prei doen en even lekker
husselen, daarna op het bladerdeeg uitspreiden.v
Van het overgebleven bladerdeeg reepjes maken en dit mooi over de
taart leggen.
20 tot 25 minuten in de oven, eten met bijvoorbeeld stokbrood en
verse sla (uit Schaarsbergen) en een lekker glas rode wijn.
[naar boven]
COURGETTESCHOTEL
Ingrediënten voor 4 personen
2 courgettes
2 uien
400 gr gehakt of vegetarisch gehakt
potje spaghettisaus 450 gr
2 bakjes griekse yoghurt
1 potje crème fraîche
oregano, dragon, knoflook, verse peterselie
Bereiding
Courgette in plakjes snijden, bestrooien met peper en zout; 3 minuten
bakken en uit de pan halen.
Uien klein snijden, even fruiten, gehakt toevoegen en lekker bruin laten
worden. Dan spaghettisaus toevoegen en even doorwarmen.
Courgetteschijfjes in een ingevette schaal leggen, daarover het
uien/gehaktmengsel.
Bestrooien met wat oregano, dragon en 2 eetlepels kleingesneden verse
peterselie. Griekse yoghurt en crème fraîche door elkaar mengen en
over de schaal verdelen.
Ca. 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Heerlijk met rijst of pasta.
[naar boven]
PASTA MET KRUIDEN EN BLAUWE KAAS
Ingrediënten voor 4 personen
1 pak penne of spaghetti
400 gr blauwe kaas (Danish Blue of Roquefort)
crème fraîche (grote beker)
voldoende kruiden: peterselie of rozemarijn of basilicum of bieslook (of
een mengsel van alles)
olijfolie
Bereiding
Doe de crème fraîche in een pannetje (eventueel aangelengd met een
scheutje melk). Verkruimel de blauwe kaas in de pan. Langzaam
verwarmen, onder voortdurend roeren, tot een smeuïge saus.
Kook de pasta in een pan met voldoende heet water met een scheut
olijfolie beetgaar.
Was de kruiden en snij ze fijn.
Giet de pasta af en meng de warme blauwe kaassaus er door. Top af
met het verse kruidenmengsel.
Tip
Serveren met een groene salade, uiteraard zoveel mogelijk uit eigen
tuin.
[naar boven]
BLOEMKOOL – BROCCOLISCHOTEL MET BRIE
Ingrediënten voor 4 personen
400 gram macaroni of penne
zout/peper
2 eetlepels olijfolie
500 gram bloemkool in roosjes
300 gram broccoli in roosjes
75 gram walnoten of hazelnoten, gehakt
250 gram brie in dunne plakken
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de pasta beetgaar met zout. Giet af, laat goed uitlekken en schep
de pasta in de ovenschaal. Sprenkel er olijfolie over en maal er een
beetje peper over.
Kook intussen de roosjes bloemkool en broccoli 4 minuten, giet ze af en
laat goed uitlekken.
Verdeel de bloemkool, broccoli en noten over de pasta. Leg de plakjes
brie erop en zet het gerecht 20 minuten, tot de brie gesmolten is, in
het midden van de oven.
Serveer de schotel bestrooid met een beetje peper.
[naar boven]
PASTA PRIMAVERA
pasta met zomerse groene groenten uit Italië
Ingrediënten voor 4 personen
120 gr tuinbonen
150 gr asperges, in kleine stukjes
350 gr verse tagliatelle
100 gr sperziebonen
120 gr doperwten
30 gr boter
1 kleine venkelknol in dunne plakjes
375 gr slagroom
geraspte parmezaanse kaas
Bereiding
Breng een grote hoeveelheid water met 1 theelepel zout aan de kook.
Doe de tuinbonen en de asperges erbij en laat alles 3 minuten zachtjes
koken.
Haal de groenten met een schuimspaan uit de pan en zet ze apart. Doe
de tagliatelle in de pan en voeg als de pasta zacht is, de sperziebonen
en doperwten toe. Laat alles circa 4 minuten koken tot de pasta al
dente is.
Verhit ondertussen de boter in een grote braadpan. Fruit de venkel op
matig vuur circa 5 minuten zonder dat hij bruin wordt. Doe de slagroom
erbij, breng op smaak met zout en peper en laat alles zachtjes koken.
Giet de pasta, de sperziebonen en de doperwten af en doe ze over
in de braadpan. Doe er 2 eetlepels parmezaanse kaas bij en voeg de
tuinbonen en asperges toe. Schud alles lichtjes om.
Serveer meteen met extra parmezaanse kaas. Garneer eventueel met
verse gehakte peterselie of ringetjes lente-ui. Groener kan toch niet?
Ook heerlijk te combineren met andere groenten als broccoli,
courgettes of pomodori (voor een andere kleur).
Vergeet niet een heerlijke droge witte italiaanse wijn.
[naar boven]
WITTE KOOLSCHOTEL
Ingrediënten voor 4 personen
ca. 750 gr shoarmavlees
1 witte kool
1 bakje champignons
2 uien
1 rode paprika
2 theelepels bouillonpoeder
magere yoghurt
aardappelpuree
Bereiding
Maak aardappelpuree of gebruik een zakje (naar keuze).
Bak het vlees bruin met de uien, stukjes paprika en stukjes
champignons.
Stoof de fijngesneden witte kool met de bouillonpoeder gaar.
Schep deze in een ovenschaal, daaroverheen het shoarmavlees en als
laatste de aardappelpuree.
Smeer over de aardappelpuree een laagje magere yoghurt en zet de
schotel even onder de grill om er een bruin korstje op te laten komen.
[naar boven]
GROENE CURRY MET SPRUITEN EN GEHAKT
Ingrediënten voor 4 personen
1 ui
350 gr gehakt naar keuze
500 gr spruiten uit eigen tuin
2 dl kokosmelk
2 eetlepels groene curry pasta
thaise vissaus
handje basilicum
Bereiding
Fruit de ui even aan in een scheutje olie en voeg het gehakt toe. Bak al
roerend los. Doe de gehalveerde spruiten, kokosmelk en curry pasta
erbij, plus zoveel water dat de spruiten half onder staan.
Laat afgedekt 10 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met de vissaus en voeg de basilicum toe.
Serveren met rijst.
[naar boven]
CAPUCIJNERS SPECIAAL
Ingrediënten
1 ui
1 eetlepel boter of margarine
300 gr spekblokjes
2 tomaten
capucijners uit eigen tuin (maar met capucijners uit blik of pot gaat het
ook)
4 augurken
peper/zout/tabasco
Bereiding
De ui snipperen en in de verhitte boter fruiten.
De spekblokjes toevoegen en op een lage pit meebakken.
De in stukje gesneden tomaten en capucijners toevoegen.
De augurken in stukjes snijden en er door mengen.
Op smaak maken met peper, zout en wat druppeltjes tabasco.
[naar boven]
SPRUITJES OVENSCHOTEL
Ingrediënten
spruitjes
vastkokende aardappelen
stuk ham van 1 cm dik, in blokjes gesneden
geraspte kaas (naar smaak, jong/belegen/oud)
Bereiding
Snijd de geschilde aardappelen in blokjes en kook ze in een paar
minuten gaar.
Kook de schoongemaakte spruitjes 10 minuten.
Bak de aardappelblokjes in een hapjespan in olie/boter lekker bruin en
voeg de blokjes ham en gekookte spruiten toe en roerbak dit een paar
minuten.
Schep dit mengsel vervolgens in een ovenschaal en strooi er de
geraspte kaas over.
Verwarm de schotel in een voorverwarmde oven van 200 graden tot er
een lekker korstje op de kaas zit (ongeveer 25 minuten).
Breng verder op smaak met zout, peper en verse nootmuskaat.
[naar boven]
BOERENKOOL MET KAAS
Ingrediënten voor 4 personen
paar struiken boerenkool voor vier personen
12 aardappelen met scheutje melk voor puree vier personen
half zakje geraspte belegen kaas
bakje zachte kruidenkaas
punt brie
3 grote tomaten
klontje boter
Bereiding
Kook de aardappelen gaar en maak met een scheutje melk of wat
geraspte kaas een puree. Rits de boerenkool van de steel, scheur de
bladeren * en kook snel gaar (minder dan 15 minuten), giet het vocht er af en
meng de zachte kruidenkaas er door heen.
Smeer de bodem van een ovenschaal in met boter en leg daarop een
laagje aardappelpuree.
Leg daarop de gesneden tomaten en daarop vervolgens een laag van
plakjes brie.
Daar bovenop de boerenkool met kruidenkaas en vervolgens de rest
van de puree.
Als laatste bestrooien met geraspte kaas.
20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
* Tip
Heel handig is het de afgeritste koolbladeren eerst in te vriezen en voor
de bereiding de bevroren koolbladeren plat te drukken. Zo is het
gemakkelijker om ze te scheuren en te breken.
[naar boven]
ANDIJVIESTAMPPOT
Ingrediënten
aardappels
rauwe andijvie
spekjes (je kunt ook bacon gebruiken)
maggi, peper, zout (naar keuze en naar smaak)
melk
azijn
eieren
gehakt of lamskoteletjes (naar eigen voorkeur)
Bereiding (bereidingstijd ca. 20 minuten)
Kook twee eieren hard. Maak puree van de aardappelen. Meng een
flinke krop andijvie door de puree samen met de fijn gesneden eieren.
Bak de spekjes of de bacon op een hoog vuur knapperig en voeg de
spekjes of bacon samen met een beetje azijn, maggi, zout, peper en
een scheutje melk.
Goed mengen.
Is ook heel lekker met wat knoflookmosterd.
[naar boven]
SNIJBIETTAART
Benodigdheden:
Deeg maken van 200 gr. bloem, 1 eierdooier, 100 gram koude boter, zout, taartvorm (klein) en paar eetlepels water.
Vulling van 4 eieren, gemengd met 2,5 dl creme fraiche, nootmuskaat, peper en zout en in reepjes gesneden en kort gewokte snijbiet met een beetje italiaanse kruiden en eventueel hamblokjes.
Bereiding:
Voor het deeg ingrediënten mengen, goed kneden en deeg in plasticfolie gewikkeld 1 uur koel weg zetten. Deeg uitrollen en in vorm 10 minuten blind bakken in voorverwarmde oven op 200 graden. Snijbiet en ham over bodem verdelen, eiermengsel daar overheen en met kaas bestrooien. Oven op 250 graden doorschakelen en 25-30 minuten afbakken.
[naar boven]
GROENE ASPERGES MET GEROOKTE ZALM EN
AARDAPPELSALADE
Benodigdheden voor 4 personen:
groene
asperges (flinke bundel door twee handen
omklemd), 2 (of meer) teentjes knoflook,
handjevol tuinkers en platte peterselie, alles uit
eigen tuin. Verder nog vastkokende
aardappelen, bekertje zure room, citroen,
kappertjes, voldoende plakken gerookte zalm,
zout en peper.
Bereiding:
Schil de aardappelen en deel ze allemaal
ongeveer even groot, dan zijn ze gelijktijdig
gaar. Kook de aardappelen met weinig zout in
ruim water maximaal 10 minuten. Niet te gaar
laten worden. Afgieten en af laten koelen. Meng
de zure room met peper en zout en geperste
teentjes knoflook en meng het mengsel door de
afgekoelde aardappelen. Was de tuinkers en
platte peterselie goed in water en droog ze in
de slacentrifuge. Een prachtige uitvinding en
weet je waarom? Een waar gebeurd verhaal:
We gingen eens eten bij vrienden in Klarendal
en toen zwaaide Gus z’n sla droog in een
theedoek op het balkon van zijn bovenwoning.
Prachtig authentiek. Tot één van de punten
losschoot en de tere slablaadjes hun vrije weg
vonden, door de wind gedreven de wijde wereld
in. Maar waar was ik gebleven? O ja ... meng de
peterselie en de kappertjes door de
aardappelsalade en voeg nog wat citroensap toe
en eventueel een snufje zout of peper.
Afdekken, koel wegzetten en voor gebruik even
op kamertemperatuur laten komen. Haal bij
deze handeling ook de gerookte zalmfilet uit de
koeling.
Groene asperges en zeker verse uit eigen tuin
hoef je niet te schillen, maar belangrijk is ze
goed te breken. Pak een asperge vast met twee
handen en buig ze voorzichtig. Zoek op gevoel
het breekpunt ergens onder aan de steel (op
ongeveer 1/3) en buig tot ze breekt. Het
houtige deel niet weggooien maar bewaren
(invriezen) en daar een keer aspergebouillon
van trekken (met laurier en tijm). Gooi de tot
snot gekookte asperges weg na het zeven van
de bouillon, niet andersom. Overgebleven
bouillon nog verder inkoken, eventueel klaren
en afmaken op smaak. Handje verse
doperwtjes erbij en andere brunoise gesneden
stevige groenten, nog een paar mooie asperge
koppen (groen en wit kan natuurlijk ook), wat
verse kruiden en klaar! Een recept binnen een
recept, wie doet het me na. Zelfgemaakte
bouillon is veel lekkerder dan alles wat uit een
potje of van een blokje komt, maar terug naar
m’n asperges voor nu. Stoom de asperges zo
kort mogelijk, 5 minuten maximaal, of kook ze
in ruim water en dan afgieten. Haal de gerookte
zalmfiletplakken uit de verpakking, wikkel ze
rond en drapeer ze tussen de in vier porties
verdeelde asperges zodat de koppen mooi uit
de wrap steken. Verdeel dit over de borden.
Garneren met tuinkers en opdienen met de
aardappelsalade.
Lekker en gezond en uit eigen tuin ... smakelijk!
[naar boven]
SNOEPJES UIT EIGEN TUIN
Ingrediënten
bessen/frambozen/bramen/aardbeien uit eigen tuin
2,5 dl slagroom
250 gram witte chocola, in kleine stukjes
(geschaafde amandelen, suiker, bakboter)
Bereiding
Verwarm de slagroom en voeg de chocola in stukjes toe. Roer tot de
chocola is gesmolten.
Verdeel dit mengsel over 4 wijnglazen en laat opstijven in de koelkast.
Verdeel de bessen/frambozen/bramen/aardbeien voor het serveren op
het chocolade mengsel en bestrooi eventueel met gekarameliseerde
amandelen (boter smelten in een koekenpan, suiker toevoegen en in
een paar minuten bruin bakken, geschaafde amandelen kort meebakken,
laten afkoelen op keukenpapier).
[naar boven]
POMPOENJAM
Dit recept voor het maken van pompoenjam is geschikt voor meerdere
potjes.
Ingrediënten
350 gram gepureerde pompoen
geraspte schil van 1 citroen
sap van 1 citroen
6 eetlepels gembersiroop
1 theelepel tijmblaadjes
200 gram gele basterdsuiker
Extra benodigdheden
potjes
pan met dikke bodem
Bereiding
Vruchtvlees van een pompoen al roerend verwarmen totdat 1/3 is
verdampt.
Voeg de andere ingrediënten toe. Verwarm al roerend.
De jam is klaar als 1 theelepel op een koude schotel niet meer uitloopt.
Doe de jam in schone, met heet water omgespoelde potten. Deksel
erop en laten afkoelen.
[naar boven]