TuinTips

Gezond & Veilig tuinieren

In hoog gras, struiken en bomen zitten geregeld teken, óók in je tuin! Een gedeelte van de tekenpopulatie is besmet met de Borrelia bacterie, en via een beet van deze teken kan de ziekte van Lyme worden overdragen.
Kijk dus na een dag tuinieren goed na, of je geen teek hebt opgelopen. 
Meer info vind je op de website van Tekenradar.

Op de tuinen komen ook knaagdieren voor zoals muis, woelmuis en rat. De bruine rat kan de ziekte van Weil overdragen, dit gebeurt door contact met speeksel of urine.
Let op knaagsporen, en was groenten en vruchten voor je ze (rauw) opeet.
Meer info vind je op de website van het RIVM.

Voorkomen is beter dan genezen!

Gastvrij voor de Wilde Bij

Als tuiniers doen we van alles om onze gewassen tot groei en bloei te laten komen.
Maar voor de bestuiving van de bloemen, voorwaarde voor een succesvolle oogst, zijn we meestal aangewezen op de hulp van anderen!
De wilde bij is een specialist in bestuiven, door veel stuifmeel te verzamelen en zo over te dragen van bloem tot bloem.
In tegenstelling tot de honingbij leeft de wilde bij zelfstandig, en wordt daarom ook de solitaire bij genoemd.

Een honingbij is vooral op zoek naar de nectar in de bloem, verzamelt dat en vliegt dan weer terug naar de kolonie. En wee degene die haar hindert!
De wilde bij is vriendelijker in de omgang, en blijft graag wonen waar het eten goed is. Daarvoor zoekt ze een nestplekje in een holletje of gaatje in houtachtig materiaal.

Zo wordt een bosje afgenipte rietstengels of braamtakken, ergens neergelegd in de tuin, een uitnodigend Bijenhotel!
Ook een stok of stuk hout waarin gaatjes zijn geboord zal snel bewoond worden door deze nuttige diertjes, die als dank voor onze gastvrijheid het wondertje van de bloemetjes en de bijtjes zullen verrichten…

Meer informatie vind je op de website van de Bijenstichting.