Jubileumfeest 5 juni 2010

Na maanden van voorbereiding was het zover:
De viering van het 25-jarig jubileum van Volkstuinvereniging Schaarsbergen op zaterdag 5 juni 2010.

De weergoden waren ons gunstig gezind want een magistrale stralende zon bracht zomerse temperaturen! Het ochtendprogramma voor de tuinleden en genodigden begon feestelijk, met een welkomstdrankje en heerlijke jubileumtaart van de Schaarsbergse bakker.

Na een welkomstwoord van verenigingsvoorzitter Ton Jansen hield de heer G.J. Kuiper, burgemeester van de Friese gemeente Skarsterlân een toespraak waarin hij onze vereniging feliciteerde met dit mooie jubileum.
25 jaar geleden geleden, op 1 juni 1985 opende hij als wethouder van Cultuur, Recreatie, Sport en Jeugdzaken en loco-burgemeester van Arnhem het volkstuincomplex in Schaarsbergen.

De zonnewijzer die bij de opening werd onthuld, een cadeau van de S.S.V.A. (de Stichting Samenwerkende Volkstuinverenigingen Arnhem) heeft inmiddels een restauratiebeurt gekregen.

Het was de burgemeester en zijn echtgenote, beide geboren Arnhemmers, een genoegen te zien dat deze Gelderse volkstuinvereniging 25 jaar later floreert als nooit tevoren, en dat de zonnewijzer nog altijd het terras bij De Kemp siert.

De Arnhemse wethouder van Ruimte, Milieu en Grondzaken mevrouw Margreet van Gastel, zelf ook een enthousiast volkstuinier benadrukte hierna in haar toespraak het grote belang van volkstuinverenigingen voor de mens, de natuur en de maatschappij.
Allerlei verschillende mensen vinden er letterlijk en figuurlijk gemeenschappelijke grond.
De planten en gewassen die op volkstuinen te vinden zijn, dragen bij aan het behoud van de biodiversiteit. Zo helpen drachtbloemen in de tuin (bijenbloemen) de bedreigde bijenstand.

Hierna bood de voorzitter van Volkstuinvereniging Arnhem de heer Dirk Gaasbeek, tevens bestuurslid van de S.S.V.A., namens deze overkoepelende organisatie van Arnhemse volkstuinverenigingen een cadeau aan in de vorm van vogelbroedkastjes. Die zullen zeker een mooi plaatsje krijgen op de tuin.

Hij sprak zijn waardering uit over hoe onze kleine vereniging, groot is in eendracht en daadkracht!

Daarna werd met vereende krachten een jonge walnootboom (Juglans regia) geplant op het grasveld naast De Kemp. Deze jubileumboom staat symbool voor een duurzame, vruchtbare toekomst voor Volkstuinvereniging Schaarsbergen.

Tuinlid en kunstenaar Deva Jansen onthulde een door haar vervaardigde bronzen jubileumplaquette.
Het werk is geïnspireerd op de noten en de gegroefde bast van de volwassen walnootboom.

Ter herinnering aan dit jubileum is een receptenboekje “Van Kemp naar Keuken” samengesteld met tuinrecepten van de leden. Tuinlid Inge van Gerwen die de grafische vormgeving van het boekje verzorgde en de website onderhoudt, bood de eerste exemplaren aan.

Van deze luxe-editie van het receptenboekje zijn tijdelijk een aantal exemplaren verkrijgbaar bij Molen De Kroon aan de Klarendalseweg 82 in Arnhem. Prijs €5,50. Wees er snel bij want op is op!

In de loop van 25 jaar zijn veel leden gekomen en gegaan, en enkelen zijn gebleven: twee tuiniers zijn al lid vanaf het eerste uur.
De heren G. Bruno en Wim Reinders en hun echtgenotes werden daarom in het zonnetje en in de bloemetjes gezet.

Voorzitter Ton Jansen besloot hierna het “officiële” gedeelte van de jubileumviering.
De speciale gasten werden bedankt voor hun aanwezigheid en felicitaties.

Ook de Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld was aanwezig met een kraam om vragen te beantwoorden over ecologisch tuinieren.
Er waren planten en kruiden van eigen kweek te koop, bewerkte tuinproducten zoals muziekinstrumenten van gedroogde kalebassen, en “natuurlijke” kunstwerkjes van BTV-Elderveld tuinlid Louise Favier.

De onlangs geopende Vlindertuin aan de Parkweg in Arnhem was vertegenwoordigd met een kraam waar voorlichting werd gegeven over het vlindervriendelijk inrichten van tuinen en het belang van vlinders voor een vruchtbaar tuinklimaat.

Bezoekers konden rondkijken op de tuinen, en voor De Kemp was een gezellig terras ingericht.

De catering was traditiegetrouw in goede handen bij tuinlid Rini de Bruin.
Rini is een veelzijdig kok met een passie voor eerlijke, heerlijke ingrediënten.

De muziek werd verzorgd door DJ Ton Versluijs. Met aanstekelijke feestmuziek wist hij de voetjes van de vloer, ja zelfs de beentjes in de lucht te krijgen!

Aan het slot van de dag kon Volkstuinvereniging Schaarsbergen terugzien op een bijzonder geslaagd 25-jarig jubileumfeest.
De leden van de feestcommissie, en alle anderen die dit feest tot een succes hebben gemaakt zeggen wij hiervoor:

HEEL HARTELIJK DANK!

© FOTO- EN FILMMATERIAAL: MET DANK AAN DIVERSE TUINLEDEN EN FOTOGRAAF WILLEM BECH – ARNHEM

Laat een reactie achter