GROENE ASPERGES MET GEROOKTE ZALM EN AARDAPPELSALADE

Benodigdheden voor 4 personen:

groene asperges (flinke bundel door twee handen omklemd), 2 (of meer) teentjes knoflook, handjevol tuinkers en platte peterselie, alles uit eigen tuin. Verder nog vastkokende aardappelen, bekertje zure room, citroen, kappertjes, voldoende plakken gerookte zalm, zout en peper.

Bereiding:

Schil de aardappelen en deel ze allemaal ongeveer even groot, dan zijn ze gelijktijdig gaar. Kook de aardappelen met weinig zout in ruim water maximaal 10 minuten. Niet te gaar laten worden. Afgieten en af laten koelen. Meng de zure room met peper en zout en geperste teentjes knoflook en meng het mengsel door de afgekoelde aardappelen. Was de tuinkers en platte peterselie goed in water en droog ze in de slacentrifuge. Een prachtige uitvinding en weet je waarom? Een waar gebeurd verhaal: We gingen eens eten bij vrienden in Klarendal en toen zwaaide Gus z’n sla droog in een theedoek op het balkon van zijn bovenwoning.
Prachtig authentiek. Tot één van de punten losschoot en de tere slablaadjes hun vrije weg vonden, door de wind gedreven de wijde wereld in. Maar waar was ik gebleven? O ja … meng de peterselie en de kappertjes door de aardappelsalade en voeg nog wat citroensap toe en eventueel een snufje zout of peper.
Afdekken, koel wegzetten en voor gebruik even op kamertemperatuur laten komen. Haal bij deze handeling ook de gerookte zalmfilet uit de koeling.
Groene asperges en zeker verse uit eigen tuin hoef je niet te schillen, maar belangrijk is ze goed te breken. Pak een asperge vast met twee handen en buig ze voorzichtig. Zoek op gevoel het breekpunt ergens onder aan de steel (op ongeveer 1/3) en buig tot ze breekt. Het houtige deel niet weggooien maar bewaren (invriezen) en daar een keer aspergebouillon van trekken (met laurier en tijm). Gooi de tot snot gekookte asperges weg na het zeven van de bouillon, niet andersom. Overgebleven bouillon nog verder inkoken, eventueel klaren en afmaken op smaak. Handje verse doperwtjes erbij en andere brunoise gesneden stevige groenten, nog een paar mooie asperge koppen (groen en wit kan natuurlijk ook), wat verse kruiden en klaar! Een recept binnen een recept, wie doet het me na. Zelfgemaakte bouillon is veel lekkerder dan alles wat uit een potje of van een blokje komt, maar terug naar m’n asperges voor nu. Stoom de asperges zo kort mogelijk, 5 minuten maximaal, of kook ze in ruim water en dan afgieten. Haal de gerookte zalmfiletplakken uit de verpakking, wikkel ze rond en drapeer ze tussen de in vier porties verdeelde asperges zodat de koppen mooi uit de wrap steken. Verdeel dit over de borden.
Garneren met tuinkers en opdienen met de aardappelsalade.
Lekker en gezond en uit eigen tuin … smakelijk!

Laat een reactie achter